Les noves tecnologies aplicades al control físic de l’entrenament arriben a la UESC

L’àrea de Preparació Física de la UESC està desenvolupament un nou projecte a través de la tecnologia GPS i l’accelerometria, amb l’objectiu de controlar la càrrega dels jugadors en els entrenaments i competicions. Es realitza a través del sistema Polar Team Pro i en parlem amb el preparador físic responsable del primer equip masculí, Adrià Sánchez.

En què consisteix el projecte que estàs duent a terme amb els jugadors de la primera plantilla masculina?

En termes generals, es basa en obtenir el nombre i la intensitat de les acceleracions i desacceleracions (arrancades i frenades) que es duen a terme en les sessions d’entrenament i de partit. Aquestes dades ens permeten conèixer realment què estem treballant a pista i poder realitzar un control de la càrrega externa de manera objectiva de cada jugador.

D’on sorgeix la idea i què pretén l’estudi?

Des que treballo com a preparador físic sempre li he donat moltes voltes a saber què em demana la competició i si en els entrenaments a pista estem treballant el que necessitem amb dades objectives i reals. A partir d’aquí, em sorgeix la gran oportunitat de realitzar l’estudi a través de l’lNEFC de Barcelona, gràcies a tot un referent per a mi com és Toni Caparrós, el preparador físic de la selecció Espanyola absoluta de bàsquet.

Un cop assolida la tecnologia adient per fer l’estudi, ara és el moment de plantejar-nos preguntes com: un 5c0 és menys intens que un 5c5? Què té més càrrega un 5c5 a mitja pista o a tota la pista? Si fem 30 minuts de 5c5 un divendres, quin nombre d’acceleracions i desacceleracions es donen en relació a un partit? Estem fent massa volum de treball 24h abans d’un partit?

A través de la resposta a preguntes com aquestes, com a preprador físic disposaré de dades objectives per recomanar a l’entrenador una tipologia d’exercici o una altre, per tal d’orientar i optimitzar l’entrenament amb l’objectiu final que els jugadors estiguin en les millors condicions a nivell físic per a competir.

Què és el sistema Polar Team Pro i com s’utilitza?

És un sistema de seguiment del jugador, especialment dissenyat per a esports col·lectius com el bàsquet, que combina tecnologia portàtil GPS, l’accelerometria i el monitoratge de la freqüència cardíaca, que ens dóna informació de distàncies, velocitats, pulsacions, acceleracions, desacceleracions i la seva intensitat.

Aquest dispositiu es col·loca en els jugadors com el típic pulsòmetre amb la banda a sobre del pit però a més, aquest incorpora el GPS i l’acceleròmetre. Aleshores, es sincronitzen tots els jugadors mitjançant la app de la marca i tenim un feedback a temps real dels jugadors. Posteriorment, les sessions queden enregistrades i poden ser exportades en format excel per un anàlisi més detallat de les dades obtingudes.

Quines han estat les primeres sensacions en utilitzar aquesta metodologia amb els jugadors i l’equip tècnic del primer equip?

La veritat és que les primeres sensacions amb els jugadors i l’equip tècnic han estat molt positives. Per part dels jugadors els he vist motivats, entenen que això s’utilitza a l’alt rendiment i ho fan servir jugadors que segurament són els seus referents, els motiva i els fa sentir més professionals. Per altra banda també el fet que el jugador està monitoritzat i veure al moment el feedback de com estan treballant ells i els seus companys, el jugador sap que si no treballa bé es veu en les dades. Per tant, crec que és un plus positiu per mantenir la intensitat de les sessions d’entrenament.

Per part dels entrenadors molt bé, saben que és una eina que ens pot donar informació útil i ens pot ajudar a l’hora de controlar la dinàmica de càrregues.

De moment portem només quatre sessions enregistrades i no podem treure conclusions, es necessiten més dades per a poder comparar, però sí que he pogut observar que cada jugador té un perfil on normalment es mou dintre d’uns mateixos valors.

, , , , , , , ,