Parlem amb Ramon Cuñé, coordinador de l’àrea masculina
L’ENTREVISTA
Ramon Cuñé Sala / Mestre de professió / Barcelona, 23 d’abril de 1990
Ramon, ara farà un any que vas entrar en aquest club..
Sí, tota la meva carrera va començar amb setze anys quan entrenava a l’Escola Sagrat Cor-Diputació. Posteriorment vaig continuar fent d’entrenador al Círcol Catòlic de Badalona i al SESE Bàsquet fins que més endavant al Col·legi Immaculada Concepció ja vaig començar a fer de coordinador. Després vaig rebre la trucada del Sergi Sànchez que em va oferir portar el Júnior 2 de la UESC i aquí va començar la meva relació amb el club.
Abans de l’estiu decideixes acceptar ser Coordinador de l’àrea masculina.
Exacte. Portava temps acumulant experiència en coordinació de clubs i creia que era el moment de fer el salt així que la proposta del Xavier Palou em va semblar molt interessant. La UESC és un club que està molt ben considerat arreu i crec que estic preparat per afrontar aquesta situació amb el nou càrrec.
És un càrrec que fa respecte?
I tant. Després de dos mesos de feina ja he vist que és un càrrec que gairebé et reclama disposició completa. Ara bé, per il·lusió, ganes i treball crec que ningú em pot guanyar, així que estic entusiasmat.
Hi haurà més persones al teu voltant?
Bé, després de les primers experiències viscudes en aquests dos mesos de feina ara ja estem perfilant el model que volem, que ha de ser un model amb gent de la casa. Persones com el David Pascual o l’Albert Garcia han de ser noms importants i alhora no deixem d’incorporar talent, per exemple amb l’arribada del Cesc Senpau per dirigir el Júnior 1 a Preferent. Amb tots ells anirem perfilant l’organigrama de cara a l’inici de la temporada i analitzarem plegats les necessitats que requereix el club.
Alguns entrenadors ja et coneixen, és un punt a favor?
Correcte! Jo crec que és clau. Durant el mes de treball al campus d’estiu (Basket City Summer) he pogut comprovar amb gent com el David Pascual o l’Albert Garcia que aquest feeling amb els entrenadors ens ajudarà com a club a anar més enllà. Al final busquem conjuntament aquest model de club que tants èxits ens ha de portar en el futur.
La falta d’instal·lacions esportives per entrenar pot suposar un problema?
Ui!! Aquest és un tema que en cap altra institució m’havia trobat i realment ho considero un problema molt greu. El club vol donar un servei d’excel·lència i de fer les coses de forma correcte i si falten instal·lacions hem de fer mans i mànigues per poder mantenir aquest servei. Considero que amb més instal·lacions, i sobretot instal·lacions de nivell, podríem fer el gran pas endavant de club i de ciutat, que entenc que és el que tothom vol.
Per tant, Sant Cugat ha de millorar el tracte cap a l’esport?
Malauradament, sí. I tant de bo no hagués de pensar així. És veritat que hi ha molts nois i noies i moltes disciplines esportives però penso que ens hauríem d’equiparar per donar el servei d’excel·lència que una ciutat com Sant Cugat es mereix.
Quines seran les primeres actuacions en el nou càrrec?
Com a coordinador tinc marcats uns pilars mestres a seguir. Un dels primers serà la formació d’entrenadors perquè considero que tots els clubs han de treballar per tenir els millors tècnics possibles. Un altre aspecte a treballar serà treure el màxim rendiment de cada jugador i això ho volem fer individualitzant l’entrenament, mirant de potenciar específicament les seves habilitats. Pot semblar fàcil però aplicar amb èxit aquestes mesures ens demana entre dos o tres anys de feina. Paciència i els resultats es veuran en el futur.
Formem entrenadors perquè tinguin un llarg recorregut al club..
És clar! Valorem totes les opcions perquè evidentment no volem fer fora a ningú de la UESC, sinó tot el contrari. Aquest any fixeu-vos que tenim rècord de plantilles inscrites en una temporada. Volem que tots i cadascun dels jugadors se sentin ben valorats pel club. La UESC ha de cuidar els jugadors i els jugadors han de cuidar a la UESC. Considero que això ha de ser un tracte d’anada i tornada. I amb els entrenadors més del mateix, volem tenir-los aquí durant anys! El club ha d’aspirar al màxim i treballar dur per convertir els seus entrenadors en els millors de Catalunya.
Totes les plantilles han de ser competitives?
Sí!! Des de Copa Catalunya passant per Preferent i fins a Nivell C, totes les plantilles han d’aspirar al màxim dins de la seva categoria. Dit això, també cal ser conscients que no tothom pot aspirar al mateix però aquí la lluita no ha de ser entre plantilles de la UE Sant Cugat sinó interna en cada vestidor. Cadascú ha de lluitar dins de les seves possibilitats..
L’àrea masculina i la femenina han de tenir un lligam intern?
Bé, de fet crec que ja s’estan trobant des de fa unes temporades. És veritat que cal fer més coses perquè es produeixi del tot aquesta trobada però amb la figura del Xavier Dorio en l’àrea femenina juguem amb un punt a favor. El Xavi és una persona que sempre està oberta al diàleg i de fet un tercer pilar dins el model a seguir serà dissenyar conjuntament un treball més proper entre les dues àrees. Ara, aquesta temporada incorporem a l’Ingrid Monclús com a preparadora física dins l’àrea masculina. Ho considerem una primera petjada i de passada anem trencant tabús de la societat.
Com és treballar amb el Xavier Dorio ara que és el nou director tècnic?
La veritat és que des de la meva arribada al club ha estat molt agraït treballar amb el Xavi. És una gran persona, ara també un gran amic, i a més he de dir que una de les coses que més valoro personalment en l’entorn de feina és la facilitat per arribar a entendre’s. En aquest sentit, amb el Xavi tot és molt fàcil. Facilitat és la paraula que faria servir per descriure el Xavi.
I a nivell personal Ramon Cuñé es marca algun objectiu per a l’actual temporada?
Jo diria que anar a més en tots els aspectes. Em trobo en el càrrec amb moltes ganes, moltes propostes, i aquí m’he marcat una limitació que és la de no anar molt de pressa. Tenir tantes ganes es converteix en la meva por, però no em vull aturar.
Twitter: @RCuneSala