BÀSQUET SANT CUGAT-INDIA 2022

Com molts de vosaltres sabeu, des de la Fundació UESC col.laborem en un projecte social de la Fundació Vicente Ferrer, enviant entrenadors i entrenadores del club per fer un campus a l’India.

El Campus Sant Cugat Índia neix de l’associació de diverses entitats esportives de Sant Cugat del Vallès. La causa que ens uneix és dur a terme un campus esportiu a la ciutat d’Anantapur (Índia), on es troba la Fundació Vicente Ferrer (FVF).


Aquest campus solidari és tan sols la part més vistosa de tota la feina que aquest projecte realitza durant tot l’any, ja que el fem servir com a incentiu per tots aquests nens i nenes que participen per a que la resta de l’any continuïn treballant sota les pautes que nosaltres donem als seus entrenadors o de les classes de formació d’entrenadors que organitzem.

L’objectiu principal d’aquest campus és garantir la igualtat dels infants i treballar en el respecte dels seus drets humans fent servir l’esport com a eina d’integració social, de superació del sistema de castes i per treballar en la igualtat de gènere.


El Basquet i el Futbol apart dels valors que per si sol aporta com a esport d’equip (esforç, treball en equip, companyonia,…) també ens ajuda en aquest cas en la integració social dels nens i nenes de la casta dels Intocables degut a que dintre dels equips que organitzem hi ha nens i nenes de diferents castes socials…Treballem en el respecte dels companys de l’equip indiferentment de la casta que siguin. L’alegria de quan marca un gol un nen/a dalit es la mateixa que quan marca un gol un nen/a d’un altre casta. Un jugador si és millor tècnicament que un altre es guanya el respecte dels seus companys indiferentment
de la casta a la que pertanyi, d’aquesta manera ja de manera inconscient les castes desapareixen entre ells dintre del camp i gràcies a la relació d’amistat que es crea dins d’un equip fa que fora del camp també deixi d’existir a l’hora de relacionar-se entre ells.

Per treballar la igualtat de gènere comencem simplement pel fet de donar la mateixa oportunitat que li estem donant als nois de practicar un esport a les noies, tant a nivell de jugadores com d’entrenadores, cosa que no acostuma a passar a l’Índia on la dona acostuma a quedar relegada a ajudar a les feines de casa i no a gaudir de fer esport.

D’altre banda com que nosaltres mateixos aportem entrenadors i entrenadores i juguem partits mixtes contra ells i veuen que dins dels nostre equip té la mateixa importància un noi que una noia ells també accepten fer entrenaments mixtes. Per lo que organitzem torneigs mixtes en els que en el camp sempre han d’haver-hi un determinat número de jugadores que estiguin jugant a l’hora. El primer any va costar una mica però avui en dia ja ho troben normal.

Des de aquesta edició d’enguany i en endevant l’organitzadora serà l’Asociación Egala i els clubs participants són el , el CFU Mira-sol Bacó, el Junior FC , la Unió Esportiva Sant Cugat i el Qbasquet Sant Cugat en les disciplines de futbol i basquet respectivament.


El projecte l’arrenca el Sant Cugat Esport FC l’any 2012 i al llarg dels anys, aquest projecte de Club ha esdevingut en projecte de ciutat amb l’associació de les diferents entitats abans esmentades i amb l’objectiu final de fer partícips del projecte a tothom qui ho desitgi.


La nostra tasca consisteix en formar els infants i joves en el desenvolupament de l’esport així com inculcar tots els valors que el representen. També, dotem als entrenadors locals de les eines i els coneixements necessaris perquè ho puguin fer ells durant la resta de l’any. Aquesta darrera part, esdevé un dels objectius essencials per assentar una estructura real de projecte i optimitzar els recursos destinats a aquesta comunitat rural.


El campus es durà a terme les darreres setmanes de juliol 2022. La seu serà la Fundació Vicente Ferrer, situada a la ciutat d’Anantapur, a l’estat d’Andra Pradesh. L’expedició estarà formada per entrenadors dels diversos clubs de la ciutat i es calcula que se’n beneficiaran prop de 800 nens i nenes al campus de futbol i uns 500 al de basquet de les castes més baixes de la societat. Durant dues setmanes es portarà a terme un campus de futbol i de basquet a l’estat d’Andra Pradesh, tenint com a campament base la ciutat d’Anantapur, seu de la FVF, allà anomenada Rural Development Trust (RDT).

Desitgem que amb aquesta primera imatge del projecte el vulgueu fer vostre també, ja que per seguir endavant necessitem l’ajuda de tots i totes, donat que uns pocs no podrem.

Des del club, realitzarem diferents activitats per a la recaptació de diners i us convidem a participar, d’aquesta manera tindrem els recursos que necessitem per anar a la India un any més.

A part de les activitats, estem oberts a qualsevol col·laboració d’empreses amb nosaltres, oferint visibilitat a les activitats que duem a terme i caminant junts en aquest projecte social.

Qualsevol dubte podeu contactar per correu electrònic a info@uesc.cat i us oferirem la informació que desitjeu!