Joan González: “El primer objectiu és formar els jugadors”

Joan González 2

Text: Georgina Fàbregas

Joan González és el Coordinador de Formació de la UESC i també entrenador de l’equip Cadet 1 que ha iniciat la temporada en la categoria de Preferent. Després d’haver passat les fases per poder competir a la categoria i haver fet un bon inici de temporada, el seu entrenador ens explica com funcionen i quins són els seus objectius.

Com ha sigut el camí fins arribar al punt on us trobeu ara amb l’equip Cadet1?

A les fases, el camí no va ser molt complicat. L’esforç va ser més alt als entrenaments que no pas als partits, que els vam guanyar amb molta solvència. Enganyaria si digués que van ser partits complicats, van ser partits que vam resoldre fàcilment pel que hauria de ser la categoria de Preferent.

Què necessita aquest equip per seguir mantenint-se a aquest nivell o a un similar?

És complicat perquè com que estem a una etapa de formació s’ha d’intentar casar això amb la competitivitat. I això és molt difícil perquè significa que molts partits possiblement no els guanyarem per afavorir la formació, i a vegades això pot anar en detriment d’algun resultat.

Quins objectius a llarg termini t’has marcat? El primer objectiu?

El primer objectiu és el de llarg termini, el de formació. A tots ens agrada guanyar, però ara hem d’afavorir la formació.

Objectius a curt termini?

Resultats. Tot i tenir la mirada llarga, intentar competir setmana a setmana. És a dir, tot i que el primer objectiu és la formació, el cap de setmana s’ha d’intentar guanyar el partit.

Com fas entendre aquests dos objectius diferents als jugadors?

És una part complicada perquè els jugadors quan competeixen volen guanyar. Però els entrenadors hem de ser capaços de fer-los veure que les eines per desenvolupar aquesta competició és la mirada llarga. Sempre dic que hem de tenir mirada llarga.

Afronteu aquesta temporada com una il·lusió o com un objectiu?

És molt difícil separar aquests dos conceptes. La il·lusió mai no depèn només d’un mateix, depèn d’altres factors externs. Abans de la il·lusió hi ha uns passos previs, que són els objectius que t’has de marcar.

 Els jugadors hi pensen en aquesta diferència?

Jo crec que no, són molt joves i és molt complex que puguin diferenciar una il·lusió d’un objectiu. Estant molt il·lusionats amb la nova temporada i amb el que pot venir, però també amb l’objectiu del partit a partit. Però aquí a la UESC tenim mecanismes perquè vagin entenent què són les il·lusions i els objectius.

Per guanyar o assolir els objectius –tant els de llarg com els de curt termini- només es necessita físic?

No, la concentració és bàsica. És molt difícil amb jugadors de 14 anys, per això la nostra feina és que tinguin la màxima concentració possible el màxim de temps possible. I el factor humà també hi juga un paper molt important. El fet que ells tinguin una bona relació tant dins com fora de la pista afavoreix també el tipus de concentració després. Joan González

Com afronteu cada partit?

Seguint “micro cicles”. Faig 3 entrenaments setmanals, i dins d’aquests micro-cicles setmanals, dos dies faig formació i el tercer va orientat segons el proper partit. Per tant, jo treballo més formació que resultat, però evidentment també compta. Segons qui sigui el rival canviem algunes coses tàctiques, però tampoc moltes.

Per què canvieu segons el dia el tipus d’entrenament?

Variem segons l’equip al que ens hem d’enfrontar. És molt important explicar als jugadors la manera com s’ha de guanyar. I aquest com és el més difícil d’explicar. A més a més, dels meus jugadors sempre juguen tots, en algun moment del partit, per tant s’han de fer entrenaments perquè tots s’entenguin.

Els jugadors es presenten amb una actitud diferent segons cada partit?

Sí, i els entrenadors hem d’intentar canviar-ho perquè sempre es presentin igual, sempre amb la mateixa actitud. Per tant és una tasca que recau més sobre l’entrenador que sobre els jugadors. Si els jugadors no estan concentrats és culpa de l’entrenador que no ha sabut influenciar correctament.